Automatisering in de apotheek
Digitale tentoonstelling over de impact van de komst van de computer
Twee apothekersassistenten in de Singel Apotheek in Deventer, begin jaren tachtig. Foto: privébezit. Fotograaf: J. Winters.
Eind jaren zeventig werd de computer geïntroduceerd in de apotheek. Een aantal taken van de apotheker werd hierdoor eenvoudiger, maar er kwamen ook nieuwe taken bij die de opmaat vormden in de ontwikkeling tot essentiële speler in de eerstelijnszorg. Zo heeft de komst van de computer het vakgebied van de apotheker ingrijpend veranderd.
Deze tentoonstelling gaat over de impact van de komst van de computer in apotheek. Je ontdekt hoe de introductie van de computer de praktijk van alledag veranderde. Je leert hoe het apothekersvak voor verschillende uitdagingen stond en hoe het besef dat de computer als hulpmiddel kon worden ingezet om deze problemen het hoofd te bieden de automatisering in de apotheek in een stroomversnelling bracht. En je komt te weten hoe de data die in de apotheek worden verzameld niet alleen gebruikt worden om de medicatiegeschiedenis van de patiënt up-to-date te houden, maar ook na afgifte van het medicijn van groot belang zijn.
De komst van de computer
Eind jaren zeventig was de computer een nog relatief nieuw verschijnsel. Nog maar weinig apotheken hadden een exemplaar. Twee apothekers vertellen over hun eerste stappen op het gebied van automatisering. De een als ontwikkelaar, de ander als klant.
Verandering en vooruitgang
Door de opkomst van de farmaceutische industrie verdween de bereiding van geneesmiddelen in de apotheek langzaam maar zeker naar de achtergrond. Financieel beheer van de apotheek en het uitoefenen van medicatiebewaking werden een uitdaging. Hoe bood de computer hierin uitkomst?
Colofon
Tekst & uitleg:
Peter van den Hooff. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2013 is hij werkzaam bij de Vakgroep Geschiedenis van de Farmacie van de Universiteit Utrecht en bij Stichting Farmaceutisch Erfgoed.
Peter Wittop Koning. Studeerde farmacie en was openbaar apotheker in centrum Amsterdam van 1972 tot 1985. Hij was een van de pioniers op het gebied van automatisering binnen de apotheek en startte in 1979 samen met Frans Sitsen en Wilko Geesink BAIS op (het latere MicroBAIS).
Eindredactie:
Peter van den Hooff
Fotografie:
Studio-Oost
Concept & realisatie:
Collageboy Studio
Met dank aan:
Alf Zwiling (VZVZ, Den Haag), Bert Leufkens (Universiteit Utrecht, Utrecht), Erik Verheijen (Z-index, Den Haag), Frans Sitsen, Gebruikersvereniging Microbais (Weert), Frits Elferink (KNMP, Den Haag), Geert van der Wijst, Han de Gier (Rijksuniversiteit Groningen, Groningen), Henk Buurma, Jan van Tienen (voorheen KNMP, Den Haag), Jard Baljet, Joep Winters (voorheen KNMP, Den Haag), Liesbeth Muller, Marga van Weelden (Apotheek Ermel, Ermelo), Martina Teichert (KNMP, Den Haag), Toine Pieters (Universiteit Utrecht, Utrecht), Wim Rakhorst.