Een atypische Nederlandse vrouw

Een atypische Nederlandse vrouw

Een atypische Nederlandse vrouw In: De Collegezaal

Op middelbare leeftijd, rond de tijd dat haar kinderen het huis uit gaan, raakt ze depressief. Om haar angst en bezorgdheid te onderdrukken krijgt ze een combinatie van een kalmerend middel (diazepam) en een bètablokker (propranolol) voorgeschreven. Na een tijdje heeft ze een echter een langere kuur van antidepressiva nodig.

Ze herstelt volledig van haar depressie, maar heeft opnieuw diazepam nodig wanneer er tijdens een routineonderzoek op een mammogram een knobbeltje in haar borst wordt ontdekt. Het blijkt borstkanker. De knobbel wordt operatief verwijderd en na radiotherapie krijgt ze nog vijf jaar lang dagelijks chemotherapie. Eerst is dit in de vorm van tamoxifentabletten, maar na een tijdje wordt ze overgezet op anastrozol. Omdat ze last krijgt van bijwerkingen, gaat ze na korte tijd toch weer over op tamoxifen.

Haar borstkanker blijkt genezen en ze is jarenlang gezond totdat ze als zeventiger diabetes krijgt. Ze moet daarom tot drie keer per dag metformine slikken om haar bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ze gebruikt bovendien een ACE-remmer om haar bloeddruk te verlagen, een aspirine en een cholesterolverlagend middel (statine) om het risico op complicaties van de diabetes te verminderen. Op tachtigjarige leeftijd is ze nog steeds vitaal.