Een atypische Nederlandse vrouw

Een atypische Nederlandse vrouw

Een atypische Nederlandse vrouw In: De Collegezaal

Op jonge leeftijd gebruikt de vrouw maar weinig medicatie: voor een incidentele verkoudheid of koorts krijgt ze paracetamol en als ze tien jaar is krijgt ze een antibioticakuur. Ook in de jaren daarna is ze zeer gezond. Ze heeft alleen korte tijd last van diarree. Daarom krijgt ze codeïnefosfaat voorgeschreven.

In haar late tienerjaren gaat de vrouw aan de pil. Vanwege menstruatiepijn gebruikt ze daarnaast één dag per maand ibuprofen. Na een aantal jaar gaat ze over op een hogere dosering anticonceptiepil. Ze blijft in goede gezondheid, behalve wanneer ze de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia oploopt. Daarvoor krijgt ze azitromycine. Ze heeft ook af en toe een vaginale schimmelinfectie, waarvoor ze Diflucan neemt.

Als twintiger en vroege dertiger slikt ze een aantal maanden foliumzuur om een gezonde zwangerschap te bevorderen. Twee keer raakt ze in verwachting. Ze blijft ook in de eerste drie maanden van de zwangerschap foliumzuur slikken. Wanneer de baby is geboren en ze borstvoeding geeft, stap ze over op een minder zware anticonceptiepil.