Pharmacopoea Leidensis

Pharmacopoea Leidensis

Pharmacopoea Leidensis 1751 In: De Moriaan

Titelprent van een stedelijke farmacopee, geldig in de stad Leiden. Een farmacopee is een voorschriftenboek met kracht van wet, met daarin een opsomming van de geneesmiddelcomponenten die in een apotheek aanwezig moesten zijn en de voorschriften voor de samenstelling van de verschillende preparaten. Aanvankelijk werd de farmacopee per stad uitgegeven en was zij bindend voor apothekers in die plaats, de zogenoemde stedelijke farmacopees. Het zou tot 1805 duren voordat er in Nederland een landelijke farmacopee werd uitgegeven met gestandaardiseerde regels voor het hele land. De ontwikkeling van de farmacopee zorgde ook voor een steeds verder doorwerkende standaardisering van de gebruikte gewichtssystemen.
Op de titelprent zien we op de achtergrond twee apothekersknechten in de weer met een grote staande vijzel en een apothekersfornuis. Een derde knecht haalt een voorraadpot uit de kast. Onderaan de pagina liggen verschillende soorten geneesmiddelcomponenten, waaronder bessen, bladeren, noten en wortels.

De Leidse farmacopee van 1751 doorbladeren kan hier. De eerste landelijke farmacopee, de Pharmacopoea Batava uit 1805, bekijk je hier.