De Collegezaal

Expositie

De Collegezaal

Digitale tentoonstelling over modern geneesmiddelgebruik

icon

Detailfoto van het kunstwerk Wieg tot Graf van het Britse kunstenaarscollectief Pharmacopoeia. Foto: Stichting Farmaceutisch Erfgoed. Fotograaf: Aad van Vliet. CC BY-NC-SA 3.0.

Bijna iedere Nederlander gebruikt geneesmiddelen. De een is aan ‘de pil’, de ander neemt een paracetamolletje om dat grieperige gevoel tegen te gaan, een derde is halverwege een antibioticakuur. Onze medicijnkastjes zitten vol, maar we staan nauwelijks stil bij de impact van geneesmiddelen op ons functioneren en onze kwaliteit van leven.

Deze tentoonstelling gaat over geneesmiddelgebruik. Over medicijnen als je levenspartner. Op basis van het kunstwerk Wieg tot Graf, dat staat tentoongesteld bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Utrecht, ontdek je hoe medicijnen verbonden zijn met de sociale en medische gebeurtenissen in je leven. Bovendien leer je leer meer over een aantal geneesmiddelen en hun werking. Tot slot maak je kennis met een andere manier van informatieverstrekking over geneesmiddelen, die net als de bijsluiter goed geneesmiddelgebruik wil stimuleren.

Colofon

Tekst & uitleg:
Pharmacopoeia. Brits kunstenaarscollectief bestaande uit huisarts Liz Lee, beeldkunstenaar David Critchley en textielkunstenares Susie Freeman. Het drietal wil toeschouwers aanmoedigen om hun eigen medische en farmacologische geschiedenis te onderzoeken. Hun kunst zoekt de spanning tussen de afhankelijkheid van geneesmiddelen in onze samenleving enerzijds en anderzijds de ambivalente houding die we vaak hebben ten opzichte van geneesmiddelen.

Peter van den Hooff. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2013 is hij werkzaam bij de Vakgroep Geschiedenis van de Farmacie van de Universiteit Utrecht en bij Stichting Farmaceutisch Erfgoed.

Installatie:
Pharmacopoeia

Fotografie:
fieldOfView (panorama’s)
Aad van Vliet (details)

Concept & realisatie:
Collageboy Studio

Realisatie virtuele tour:
Jelle van der Ster

Realisatie datavisualisatie:
Jacob Houtman
Marcella van Maanen

Realisatie visualisatie:
Hammersmith Hardmen Media

Projectondersteuning:
Merel Bout
Kaylee Ferrier
Toine Pieters

Met dank aan:
Stan van Belkum (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Utrecht).